A hidegen sajtolt olaj gazdag jótékony anyagokban

A hidegen sajtolt olaj egészséges
A hidegen sajtolt olaj egészséges

Több olyan étel van, amely mellé jól megy egy kis saláta kísérőnek. A kellemes savanykás íz sok esetben jó hatással lehet az étvágyunkra, és akár jobban meg is hozhatja azt. A salátákra több alkalommal használnak öntetként olyan hidegen sajtolt olaj termékeket, amelyek kiemelhetik azok ízét, vagy különlegesebbé tehetik azt.

Az ilyen olajok a kellemesebb íz megadása mellett több, a szervezet számára fontos ásványi anyagot is tartalmazhatnak, amivel kipótolhatják akár a különböző zöldségekből készült saláták vitaminban gazdag repertoárját. Több olyan növényféle létezik, amelynek magjai olajban gazdagok, így könnyen készíthető belőlük hasznos termék.

A leggyakrabban használtak a napraforgó, kender, kukorica, tök. De miért pont hidegen sajtolt olaj készüljön belőlük, tevődhet fel a kérdés. A válasz annyiban rejlik, hogy általában kétféle eljárás használható a magokból való olaj kinyerésére, melyek közül az egyik a melegen sajtolás, a másik pedig a hidegen végzett eljárás. Amíg a meleg eljárások során több hasznos anyag elbomolhat az olajokból, addig a hideg eljárás megóvja azokat.