Közkedvelt a konfitálás folyamata

Konfitálás

Ez a szó sok embernek idegen, pedig biztosan ők is alkalmazzák konyhájukban. A konfitálás jelentése, illetve folyamata a lassú tűzön sütés, elég, ha csak a zsírban eltett sült húsra gondol. Ez a kifejezés csak nem régen lett trendi, viszont nem új keletű dologról van szó, mivel ez egy régi konzerválási módszer új megnevezéssel. A szó a francia nyelvből származik, és azt jelenti, hogy tartósítani. Hogyan is működik ez a folyamat?

Az alapanyagot alacsony hőfokon kell hosszú ideig sütni saját vagy hozzá adott zsiradékban, ez például kacsa-, libazsír vagy olívaolaj lehet. A konfitálás nem csak hosszabb eltarthatóságot jelent, hanem gazdag, tartalmas ízt, illetve omlós állagot. Fontos tudni, hogy maga az eljárás semmiféle különleges eszközt nem igényel, azonban napjainkban már árulnak erre a célra külön termékeket. A konfitálás szó szépen lassan elterjed, hiszen a leggyakoribb húsokra használják, mint a kacsa és a liba. Ez viszont nem azt jelenti, hogy más alapanyag esetén nem alkalmazható, szinte mindenféle húsra tökéletes megoldás.