Szemészeti szűrés gyermekeknek Budán – A 3 legjobb opció

Szemészeti szűrővizsgálatra már a legkisebbeknek is szükségük lehet, főleg abban az esetben, ha a kicsi családjában előfordult fénytörési hiba, kancsalság vagy szemészeti tumoros megbetegedés. A főváros budai részén több lehetőség is van ennek elvégeztetésére. Szülőként érdemes a magán opciókról is tájékozódnunk, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemészete (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) például jó választás lehet.

Ezen a szemészeten nagyon kellemes közeg várja a gyermekeket, ahol nem fognak félni a vizsgálatoktól. Jól érzik magukat, játékos feladatoknak tartják a vizsgálatot, ezért érdemes ezt a rendelőt választani. Egy félő, síró gyermeket nem lehet megvizsgálni, ezért ezt a helyzetet a szakemberek igyekeznek elkerülni. Hogyan?

Egy szemészeti vizsgálatra készülő mackó történetével szeretnék felkészíteni a gyerkőcöket az első találkozásra, amit az időpont lefoglalása után kapnak meg a szülők. Az ebben található információkat megbeszélik a csemetékkel, így az könnyebben elfogadja majd az egész folyamatot és együttműködő lesz. Igazán kedves gyermekszemészek várják az apróságokat a Budai Szemészeti Központban.

Mi történik a szűrés során?

A szemészeti szűrés során a gyermekek látását objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgálják. Közben a kisebbeket nyugodtan ölben tarthatja a szülő, így biztonságban érzi magát. A szakorvos és az asszisztensek pedig színes játékok, fények segítségével vizsgálja a szemmozgásokat, valamint a látást. Az objektív módszerek már egészen kicsi kortól alkalmazhatóak.

A szem állapotának felmérése a kisdedeknél gyakran csak fekvőhelyzetben lehetséges és ez ellen tiltakozhat a gyermek akkor is, ha valójában semmi kellemetlen dolog nem történik. Ha már tud beszélni, képes szóbeli visszajelzést adni a feltett kérdésekre, a szubjektív metódusok igazán eredményesek lehetnek. Megnevezi a neki mutatott képeket, játékosan dolgozik együtt az orvossal. De még így is előfordulhat, hogy csak több, egymást követő vizsgálattal kap a szakorvos teljes képet a gyermek szemeinek állapotáról.

Kellemetlenebb a helyzet, ha könnycsatorna-átmosásra vagy pupillatágító szemcsepp alkalmazására van szükség, mert ezeket a kicsiknél fekvő helyzetben lehet alkalmazni. A szülő akkor is mellette maradhat, foghatja a kicsit, segítheti a vizsgálatot, ha szavakkal nyugtatja, bíztatja a kis pácienst. A szemészeti szűrővizsgálat során sokféle szembetegség szűrése megtörténik, ezekről bővebben tájékozódhatunk a budaiszemeszet.hu honlapon. Itt megtaláljuk a teljes listát, az árakat, valamint az elérhetőségeket, amiken keresztül felvehetjük a kapcsolatot a rendelővel.

Érdemes tudni, hogy Budai Szemészeti Központ Debrecenben is működik, nem csupán a fővárosban. Tehát minden szülő a lakhelyéhez közelebb eső rendelőbe viheti a csemetéjét, hogy elvégezzék a szemészeti szűrővizsgálatot. Szükségesek ezek a szűrővizsgálatok, hiszen, ha nincs semmi baj a kicsi szemeivel, akkor megnyugodhatunk, ha pedig valamilyen probléma van, annak kezelését mihamarabb elkezdhetjük. A korai diagnosztizálás eredményesebb kezeléshez vezet.