A centrifugál szivattyú felhasználási területei

A szivattyúk az alkalmazási területüktől függően számos változatban elérhetők, így minden esetben megtalálható az adott feladat elvégzésére leginkább megfelelő berendezés. Az egyik elterjedt változat a centrifugál szivattyú, amely az elnevezését a működési elve alapján kapta. Nevezik még örvényszivattyúnak is, ami szintén arra utal, hogy a gépben dolgozó motor egy forgómozgás segítségével szállítja a folyadékot egyik helyről a másikra.

A centrifugál szivattyúban levő járókerék forgása által keltett örvény a belépő folyadékot távolodó mozgásra készteti, az örvény energiáját felhasználó berendezés pedig könnyedén eljuttatja a folyadékot a rendeltetési helyére.

A centrifugál szivattyú létezik egyfokozatú és többlépcsős kivitelben is. Az örvényszivattyú sokféle területen alkalmazható eszköz, leginkább elterjedt a használata a mezőgazdaságban az árasztásos módon történő öntözéshez, de medencékből, tartályokból vagy tavakból, folyókból való vízkinyerés céljára is tökéletesen megfelel a kialakításának köszönhetően.