A futónövények legjellemzőbb tulajdonságai

futónövények
Futónövények szobában

Amikor a növények kategorizálása a cél, számtalan szempont szerint kialakulhatnak a különböző csoportok, amely szerint elkülönítjük őket. A futónövények aránylag jól ismert kategóriát képeznek, hiszen bizonyos szempontból rengeteg előnyük van, nagyon közkedveltek, és most megpróbáljuk megfogalmazni, hogy ez vajon minek köszönhető.

Ahogy a nevükből is látható, a legjellemzőbb tulajdonságuk ezen növényeknek, hogy futnak, vagyis más szóval rohamosan terjednek. Ezt másként úgy is mondhatnánk, hogy lényegesen gyorsabban képesek nőni, terjeszkedni, mint az átlagos növényzet.

Ennek nyilván hátrányai és előnyei is vannak, attól függően, hogy a kerttulajdonosnak éppen mi a célja. Ha egy bizonyos területet szeretne minél gyorsabban növényekkel beborítani, akkor ez a tulajdonság jól jöhet, míg ha éppen ellenkezőleg, inkább virágokkal, vagy hasonlókkal díszítené a kertjét, akkor a futónövények nem biztos, hogy jó megoldást jelenthetnek. Egyszer megéri kipróbálni, de mindenképpen jó, ha átgondoljuk, mi a cél a kertben.