A kertészek segédje a talaj pH mérő

Minden kertészeti kézikönyv és weboldal azt javasolja a kerttulajdonosoknak, hogy rendszeres időközönként teszteljék a termőföldjüket. Ők a teszt elvégzéséhez használhatják a kertészeknek készített kényelmes talaj pH mérő készülékek valamelyikét. A vizsgálatot három különböző típusú kémhatás teszterrel lehet elvégezni. Az első csoportba tartoznak az elektromos talaj pH mérők, a másodikba a tesztcsíkok, míg a harmadikba a kémiai színezékek.

Minden esetben szükség van egy kevés termőföld mintára, amit vízzel kell összekeverni vagy a teszterhez tartozó puffer oldattal vegyíteni. Ezután a vizet kell megvizsgálni. A különféle digitális kerti műszerek elektródáját a talajvízbe vezetik és az érték közvetlenül a kijelzőről olvasható le.

Az igazán olcsó modellek fém elektródával vannak ellátva és a használati utasításuk azt sugallja, hogy azokat közvetlenül a termőföldbe kell helyezni. Ez valóban sokkal kényelmesebb, de soha nem kapunk hasznos értéket a talaj pH mérőtől anélkül, hogy először elkészítenénk a vizes oldatot a fent leírtak szerint.