Fontos tudnivalók a kényszerbetegségről

A gyermekpszichológus jelentősége
A gyermekpszichológus jelentősége

A gyermekkor a legszebb és leggondtalanabb időszak az ember életében, ezért fontos, hogy a szülők hagyják, hogy a szemük fénye a lehető legteljesebben kiélvezhesse azt. Ehhez cselekedhetnek a megérzéseik szerint vagy a modern irodalmat olvasva, de egy gyermek pszichológus tanácsait követve is elősegíthetik, hogy ez az időszak valóban csak a gondtalanságról szóljon. Azonban a kicsinyek nevelésében rendkívül óvatosnak kell lenni, mivel első pillantásra a legártalmatlanabbnak tűnő dolgok is ellenkező eredményhez vezethetnek.

A gyermek pszichológusok segítenek megérteni azt, hogy milyen tabuk vannak a nevelésben. Fontos, hogy ne kezeljük túl hamar felnőttként őket és ne rójunk korai felelősségeket, mert ez helyrehozhatatlan pszichológiai traumákat okozhat. Mindig lesz idejük felnőttekké válni, de visszatérni a gyermekkorba, hogy újra megtapasztalják ezeket az érzelmeket, sajnos nem.

A gyermek pszichológus arra is figyelmeztet, hogy nem szabad elkényeztetni az apróságokat, mivel ez később manipulációhoz vezethet a részükről. Egyes gyermekkorban elszenvedett traumák kényszerbetegség kialakulásához vezethetnek. Időnként szinte mindnyájan felvehetünk bizonyos megszokásokat, de amikor már rögeszmésen törnek ránk szörnyű gondolatok, még akkor is, ha próbálunk megszabadulni tőlük vagy belső kényszert érzünk arra, hogy néhány dolgot újra és újra megszámoljunk, megérintsük, megismételjünk egyes műveleteket, mint például a kézmosás, lehet kényszerbetegséggel állunk szemben.

Ahelyett, hogy megszabadítana az ijesztő gondolatoktól, a kognitív terápia segít megváltoztatni a velük szembeni reakciót. A módszer különösen az irreálisan önkritikus gondolatokra összpontosít. A kognitív terápia hasznos, ha rögeszmés gondolatokkal kell megküzdenie nap mint nap, de nem végez a szorongás csökkentésére irányuló rítusokat vagy tevékenységeket. A kényszerbetegség kezelésének ezen módszere négy páciensből háromnál hasznosnak bizonyul, de amennyiben a tünetek visszatérnek, további kezelésre van szükség.