A méz szó hallatán mindenkinek valamilyen édes, kellemes állagú finomság jut az eszébe. Ez azért van, mert amikor a mézre gondolunk, legelőször a vegyes virágméz jut az eszünkbe, aminek köztudottan kellemes íze van. De nemcsak ilyen méz létezik, vannak egyéb, ugyancsak nagyon finom és keresett mézfajták is, mint például a repceméz. Rendkívül kedvező hatással van a szervezet energiaszükségletére, hiszen nagyon magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik. Sportolóknak vagy erősebb fizikai munkát végző személyeknek, a repceméz fogyasztása kifejezetten ajánlott.
A repceméz jótékony tulajdonságai közül megemlíthetjük a fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását. A vérszegénységben szenvedők számára is jótékony hatással van, hiszen magas vastartalommal rendelkezik. Ezen kívül a repceméz egy alacsonyabb savtartalmú mézfajta, ezért gyomorsav-túltengésben szenvedők számára is javasolt a fogyasztása. Állagát tekintve, egy krémes mézfajtáról van szó. Mivel nagyon magas a szőlőcukor tartalma, ezért nagyon gyorsan kristályosodik. Már alig néhány nap elteltével krémessé, kenhetővé válik, emiatt nevezik a repcemézet krémméznek is.