Mandela effektus: hamis kollektív emlékezet

A hamis tények sokféleképpen terjedhetnek. Az egyiket Mandela effektus néven ismerik. Ennek a lényege a következő: emberek tömegei elkezdenek hinni egy olyan eseményben, ami valójában nem történt meg, esetleg megtörtént, de teljesen másképp. A jelenség okait még mindig vizsgálják és vannak pszichológiai és misztikus magyarázatok is. A közösségi média csak felgyorsította a valótlanságok terjedését és az információk kritikus érzékelésének hiánya csak erősíti ezt a hatást. A Mandela effektus olyan emlékek egybeesése emberek egy csoportjánál, amelyek ellentmondanak a tényleges valóságnak.

Ez a jelenség 2013-ban látott napvilágot, amikor Nelson Mandela politikai vezető halála után emberek tömegei kezdték azt állítani, hogy az 1980-as években a börtönben halt meg és néhányan még a temetéséről szóló közvetítésre is emlékeztek. A politikus valójában 1990-ben szabadult, és 2013-ban halt meg. A Mandela effektus kifejezést akkoriban alkották meg, de még mindig nincs rá egységes tudományos magyarázat. A jelenség olyan események téves emléke, amelyek nem történtek meg, az emberek mégis erős benyomásokat éreznek felőle és képesek reprodukálni a részleteket. A hamis tények online terjedésének sebességére vonatkozó elképzelés segíthet megmagyarázni a Mandela effektust.

Mi okozza a haspuffadást és miként kell kezelni?

A puffadás gyakori probléma, ami befolyásolja az életminőséget. Nehéz pontosan meghatározni az okokat és hatékony stratégiát kidolgozni a kezelésére, de a colore.hu honlap mégis megpróbált utánajárni a megoldásnak. A hasi puffadást leggyakrabban az okozza, hogy bizonyos ételek és italok, de akár a levegő lenyelése miatt nagymennyiségű gáz keletkezik a belekben. A tünetek közé tartozik a puffadt vagy teli gyomor érzése, fájdalom és kellemetlenség, illetve a hasban tapasztalható dübörgő hang. A haspuffadás okai között a székrekedést, az ételintoleranciát vagy cöliákiát tartják számon, közli a colore.hu.

A tejtermékeket, a kész- és a gyorséttermi ételeket gyakran említik a haspuffadást okozó ételek között. Általánosságban elmondható, hogy minden cukor-, laktóz- és glutén tartalmú élelmiszer puffadást okozhat. A colore.hu annak is utánajárt, hogyan vehetjük fel a harcot a kellemetlen jelenséggel. A puffadás megelőzésére ajánlott csukott szájjal rágni, hogy elkerüljük a levegő lenyelését. Szintén jót tesz a sok víz és a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Nem árt korlátozni a nagymennyiségű szénsavas italokat sem, illetve azonosítani azokat az összetevőket, amelyekkel szemben intoleranciánk van. A puffadás megelőzésének másik fő módja a kiegyensúlyozott étrend, számol be a colore.hu.