Melyek a gluténmentes sütés alapjai?

Gluténmentes sütés

A gluténmentes főzés legfőbb nehézségei akkor merülnek fel, amikor a mindennapi életből származó hagyományos ételeket szeretnénk reprodukálni, legyen az palacsinta reggelire, tészta a húslevesbe, teasütemények, gombócok, sütemények az ünnepi asztalra, valamint egyéb tészta jellegű ételek.

Gyakorlatilag ez sem okozhat különösebb problémát. A schaer.com linkre kattintva megtudhatja, hogy min múlhat egy sikeres gluténmentes sütés. Ehhez először is elemeznünk kell a liszt szerepét vagy funkcióját egy adott késztermékben és helyettesíteni azt más termékkel vagy keverékkel, ami biztosítja a kívánt ízt.

Számos sütési kísérlet során a résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy a gluténmentes sütemények, különösen a muffinok és a kekszek sokkal finomabbak, mint a hasonló termékek, amelyek búzalisztből készültek. A gluténmentes összetevők széles választéka lehetővé teszi a termék ízének és szerkezetének változatos palettáját.

A mandula liszt felhasználásával sütött torta jelentősen felülmúlja a hagyományos lisztből készült ízét, sőt, nem igényeli a vaj hozzáadását, mivel a diófélék összetételükben 50-60% zsírt tartalmaznak. A mandula liszt mellett, a gluténmentes sütés tágabb alkalmazásához számos egyéb egészséges magot talál.

Ezek közé tartozik a lenmag, a sütőtök és a napraforgómag, a mák, a szezámmag és a viszonylag nálunk még új terméknek számító chia. A legújabb kísérletek az olyan különböző gabonafélékből származó lisztek használatát vizsgálják, amelyek nem tartalmaznak glutént.

Ezek közé tartozik a rizs, a köles, a hajdina és más, egzotikusabb termékek is, mint például az amarant és kókusz, amelyek az utóbbi években különösen népszerűek lettek a paleo étrend szükséges összetevőjeként. A kókuszlisztet fontos megkülönböztetni a kókuszreszeléktől, mivel kémiai összetételükben, termelési módjukban és tulajdonságaikban is eltérnek egymástól.

A gyomor megfelelő működéséhez szükséges magas keményítőtartalom és alacsony rosttartalom miatt, a gluténmentes lisztkeverékekben különösen fontos a tiszta táplálékrost, vagy egyszerűen a rost hozzáadása.