Milyen keményre kell fújni a kerékpár gumit?

A legtöbben csak akkor cserélik le a biciklijükön a gumikat, hogyha lekoptak róla a recék. Érdemes időként alaposabban szemügyre venni a megfáradt abroncsokat. Leeresztett állapotban összenyomva a külső kerékpár gumi felületén keletkezhetnek apró repedések.

Felfújt állapotban ezek sok esetben egyáltalán nem vevődnek észre. Minél több a repedés, annál jobban gyengül a gumi szerkezete. Ez ahhoz vezethet, hogy egyszer csak kidurran alattunk, vagy éppen akkor, amikor keményre szeretnénk pumpálni.

Ezért lényeges, hogy a kerékpár gumiban mindig a megfelelő nyomás uralkodjon. Ha túl alacsony, akkor az gátol a haladásban és jobban terheli az abroncsot, mivel elkezd gyűrődni. Ha túl keményre fújjuk, akkor hamarabb kidurranhat és menet közben nagyon pattogóssá válik a bringa, ami nem valami kényelmes. A kerékpár gumi felfújásához érdemes nyomásmérővel ellátott pumpát alkalmazni.

Ennek hiányában csak nyomogatással mérhető fel nagyjából, hogy rendesen felfújtuk-e az abroncsot. Az országúti, MTB, városi bringákhoz eltérő nyomásértéket kell alkalmazni, ami általában fel van tüntetve a gumikon.