A napallergia tünetei hamar megjelenhetnek

Lehetnek súlyosak is a napallergia tünetei
Lehetnek súlyosak is a napallergia tünetei

Amikor kint szépen süt a Nap, akkor nagyon sok mindenkinek kedve támadhat egyet kiruccanni a tópartra. Itt azonban nagy figyelemmel kell lenni a ránk leselkedő veszélyekre. Természetesen, most senki ne valami vízi szörnyetegre gondoljon, hanem inkább a gyakran kínzó ultraviola-sugárzásra. Azokon, akiknek érzékeny a bőrük, könnyen a napallergia tünetei mutatkozhatnak meg. Minden személy esetében másképpen változhatnak a jelek, de általában égő és viszkető érzés jelenik meg a napfénynek sokáig kitett területen.

Az, hogy pontosan milyen módon reagál az immunrendszer egy ilyen nagymértékű behatásra, teljesen eltérő. Van, akinél a napallergia tünetei csalánkiütésekben mutatkozik meg, míg másnál csak egy kis pír jelentkezik. Másoknál viszont még a fedett részekre is átterjed a pirosság. A megjelenés teljesen eltérő lehet akár az idő függvényében is. A napallergia tünetei az adott pillanatban már felüthetik a fejüket, amikor megtörténik a nagyobb dózisú sugárzás, de az is lehet, hogy csak órákkal később, vagy ami még furcsább, hogy másnapra fog előbukkanni a kellemetlen meglepetés.

Ezeket a kényelmetlen hatásokat aztán valamilyen módon csökkenteni vagy megszüntetni kell. Erre több megoldás lehetséges. A napallergia kezelése egyénenként változó lehet. A probléma akkor van, ha nem tudjuk, hogy mi is elszenvedői leszünk ennek, és szinte teljesen gyanútlanul kezdünk napozni. Azok, akik már tapasztaltabbak, tudhatják, hogy melyek azok a hasznos készítmények, amelyek csökkenthetik a kialakulást, vagy esetleg teljes mértékben megelőzhetik azt.

A napallergia kezelése már a kialakult tünetekre van hatással, de ha számítunk minderre, akkor megelőzhetjük a baj kialakulását. Megfelelő fényvédő krémekkel, valamint a napozási időpont alapos megválasztásával könnyedén elkerülhetjük a későbbiekben bekövetkező nehéz perceket. A napallergia kezelése érdekében érdemes lehet kis kutatást végezni az interneten vagy szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő készítményeket tud ajánlani. Tegyünk meg mindent a megelőzésért.