A szabadalmi bejelentés elkészítése sok erőfeszítést és időt igényel

A vállalatok gyakran találnak ki és valósítanak meg új ötleteket és módszereket a termelési folyamatok javítása érdekében. Az ilyen innovációkat használati mintaként lehet bejegyeztetni. A feltalálók gyakran nem veszik észre, hogy valami értékes dolgot hoznak létre és a szabadalmi bejelentés beadásának elmulasztásával nem védik meg az alkotásaikat.

A találmányra vagy használati mintára vonatkozó szabadalmat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kell benyújtani. Ezután vizsgálatot végeznek, hogy ellenőrizzék, a tárgy megfelel-e a szabadalmaztathatósági követelményeknek és a műszaki megoldás újszerű-e.

Ha ezek az eljárások eredményesek, elkészítjük a szabadalmi bejelentést és benyújtjuk a fent említett szervezethez. A Hivatal ezután a maga részéről számos ellenőrzést végez, például a bejelentés formai vizsgálatát és a minősítő eljárást a találmányra vonatkozóan. A vizsgálatok során, a Hivatal a szabadalmi bejelentésen kívül, további dokumentumokat vagy anyagokat is kérhet, amiknek az elkészítésében a szabadalmi ügyvivő segíthet.