Az öntözőrendszer tervezés komplex feladat

Öntözőrendszer tervezés

A kert és az udvar öntözésének automata módon való megoldása mindenképpen hasznos, hiszen egyszerre időt és pénzt is spórolhatunk ezzel, valamint a növények hálásak lesznek az egyenletes vízellátásért. Ugyanakkor az öntözőrendszer tervezés szakértelmet kíván, ugyanis csak akkor lehet igazán hatékony, ha minden szempontot figyelembe veszünk.

Nem mindegy, hogy mekkora területről van szó, milyen növények vízzel való táplálását kell kivitelezni, azok milyen távolságra vannak egymástól és mekkora ezeknek a vízigénye. Továbbá az is sokat nyom a latban, hogy honnan fog érkezni a víz, a vezetékes hálózatról, esetleg az öntözőrendszer tervezés során azt kell eldönteni, hogy miként lesz kinyerve egy saját kútból.

Utóbbi esetben fontos kérdés az is, hogy milyen jellegű az a bizonyos kút, fúrt vagy ásott, illetve milyen a vízellátása, mekkora vízmennyiséget tud biztosítani naponta, hetente. Mindezek mellett, még egyéb tényezőket is figyelembe kell venni az öntözőrendszer tervezés során, amelyeket a fentiekkel együtt csak egy hozzáértő tudja összegezni.