Biztonságosnak mondható a gázolajtartály

Gázolajtartály
Gázolajtartály

Sokan azt gondolják, hogy a benzin nevezhető az egyik legjobban elterjedt üzemanyagnak, ám számos mostani adat arra világít rá, hogy az a múlté, és az elmúlt években a gázolaj nyert hatalmas teret. Ez nem csak a személygépkocsik és egyéb járművek egyik legfőbb üzemanyaga, hanem a hajóké is. Ezen üzemanyagnak legbiztonságosabb módon a gázolajtartály tud helyet biztosítani, ami hazánkban is az egyik legismertebb, leggyakrabban előforduló üzemanyag-tároló szerkezet. Nyilván itt is vannak eltérő típusok, ugyanis létezik a szimpla és a dupla falú változat is.

Az előbbi egy olyan tárolóberendezés, ami egy szimpla fallal bíró, acéllemezből készült palástú és fenekű, megfelelő terhelési viszonyokra méretezett gázolajtartály. A tervezésnél a szakemberek pontosan tudják, hogy oda kell figyelni egyes megoldásokra. Itt szinte már szabály, hogy a gázolajtartály esetében a kapacitásának teljes egészét befogadni képes kármentő teret kell létrehozni biztonsági okok miatt. Ezt leggyakrabban a föld feletti tárolásnál alkalmazzák.

A másik gázolajtartály típus a dupla fallal rendelkező, ami legtöbb esetben egész mértékben folyadéktömör külső acélköpennyel van ellátva. De léteznek részben kialakított modellek is. Sokszor megesett, hogy bizonyos okok miatt a szimpla falú nem bizonyult elég jónak, és akkor a szakemberek a dupla falú kivitel mellett döntöttek. Ez úgy érhető el, hogy a szimpla falú tároló belsejébe egy fém vagy kompozit elemet helyeznek el. Itt figyelnek arra, hogy a két palást közötti tér tömörségének ellenőrizhetősége mindenáron biztosított legyen.

Ez abszolút alkalmas föld alatti és feletti tárolásra is. A föld feletti esetében tudni kell, hogy a gázolajtartály alátámasztása mindig megfelelő kell legyen. Ez készülhet vasbetonból vagy acélszerkezetből is, és mind a kettőre van bőven példa. Itt még tudni kell, hogy az alátámasztások helyén, a tartálypalásthoz folyamatosan hegesztve párnalemezeket kell kialakítani. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezek a lényeges lemezek a tartálypalástéval azonos vastagságúak kell legyenek.