Lakat vásárlás – Árak és egyéb hasznos tudnivalók

Mint minden terméknél, úgy a lakatok esetében is vannak árkülönbségek, ezeknél a biztonsági szinttől és az alapanyagtól nagyban függ a fizetendő összeg. Természetesen nem az ár jelenti az első számú szempontot, amikor egy helyiséget biztonságban akarunk tudni. A zardepo.hu weboldalon könnyen megnézheti, hogy milyen árkülönbségekre számíthat az egyes lakat típusok között. Általában a legköltséghatékonyabb a normál kengyeles lakat, ami kapható kisebb és nagyobb méretben egyaránt.

A kisebbek használata csekély lopáskockázat esetén javasoltak, például bőröndök, szerszámosládák, dobozok, öltözőszekrények zárására, míg a nagyobbak már igen komoly védelemre is biztonsággal alkalmazhatóak. Amikor egymástól távolabb eső pontokat akarunk összebilincselve lelakatolni, akkor a hosszú kengyelű lakattípusok közül érdemes választanunk.

Bár azt mindenképpen tudnunk kell, hogy a hosszított kengyelesek valamivel alacsonyabb biztonságot nyújtanak, mint a normál változatok, mert egy esetleges lopási kísérlet során könnyebben levágható vagy lefűrészelhető a kengyel. Drágábbak, de már nagyon magas védelmet képesek biztosítani a kengyelvédett lakatok, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a kengyel oldalsó részét is védje a lakatház. A tömblakatok egy másik kategóriába tartoznak, mivel sajátosságuk az egyenes kengyel és egy levágási kísérlet esetén együtt elforognak a fűrészlappal vagy sarokcsiszolóval, ezáltal jelentősen megnehezítve a betörő dolgát.

Magas lopáskockázat esetén kifejezetten ajánlott a diskus lakat, aminek kör alakú a lakatteste és a kialakítása miatt nincs szükség különálló kengyelvédelemre. Az egyforma kulcsos lakattípusok akkor ideálisak, ha csökkenteni szeretnénk a kulcscsomónk méretét. A számzáras változatoknál pedig nincs is kulcs, egy tetszőlegesen beállítható számkombinációval nyithatóak. Ebből néhány típus hosszú kengyeles változatban is kapható a webáruházban. A legkényelmesebb használatot az ujjlenyomatos lakat biztosítja, ennél nem kell attól tartanunk, hogy elveszítjük a kulcsot.