Mik lehetnek a kéztőalagút szindróma tünetei és hogyan lehet kezelni?

Legtöbbször a különféle kézimunkák, valamint a hosszantartó billentyűzethasználat következtében alakulhat ki a felső végtagokat érintő, kellemetlen érzéssel járó kórkép. A kéztőalagút szindróma miatti fájdalom nagymértékben csökkenthető a megfelelő gyógytornás kezeléssel. A jelenség oka a csontok és szalagok által körbe határolt alagutakban futó idegekre ható nyomásban keresendő. A leggyakrabban ez a csuklóban fordul elő, ahol a fokozott használat során az ínak és az apró csontok a megerőltetés hatására pressziót fejeznek ki a középidegre.

A probléma tüneteinek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Gyakran az éjszaka jelentkező kellemetlen érzés az első panasz, ugyanakkor a legjellemzőbb szimptóma a zsibbadás, ami főképp a hüvelyk, illetve a mutatóujjat érinti. A fájdalom leggyakrabban áramütéshez hasonló módon, hirtelen, pontokban jelentkezik és égető érzés kísérheti. Ez utóbbi egyértelműen idegi érintettségre utal. A kéztőalagút szindróma kezelésére számtalan eljárásmód létezik. Radikális esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet, ám a konzerváló terápiák a legtöbbször kellően hatásosak. A gyulladás mielőbbi csökkentése mellett, a pihentetés is létfontosságú, hosszútávon pedig szinte minden esetben gyógytorna javasolt. Elsőre egy nagyon alapos állapotfelméréssel kell kezdeni, a megfelelő mozgásvizsgálatok mellett ilyenkor gyakran röntgen és ultrahang segítségével állítható fel a pontos diagnózis. A gyógyszeres és injekciós kezelés a mozgásterápiával kombinálva már igen gyorsan megfelelő eredményre vezet az esetek döntő részében.

Az izmok megerősítése mellett, az ízületek mobilizációja együtt képes csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást, ám néha fizikoterápiára, illetve kineziológiai tapaszok alkalmazására is szükség lehet. Ugyanakkor a kéztőalagút szindróma esetében különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha odafigyelünk a megfelelő pihentetésre, emellett pedig, amennyire csak lehetséges, kíméljük az ujjakat, továbbá a csuklót.