Milyen nyári gumit vásároljak?

Hogyan válasszunk nyári autógumit

A hazánkban jellemző időjárási viszonyok miatt, évente minimum kétszer sort kell keríteni a gumiabroncsok cseréjére. Ugyanis a tartósan 7 fok alatti és feletti hőmérsékletben való biztonságos vezetéshez más-más összetételű gumi szükséges.

Márpedig nálunk több hónapig is fennáll az egyik és másik állapot is, így ha csak nem tesszük le a járműt, akkor nem lehet kikerülni a cserét. A tartós plusz fokok esetében felmerül a kérdés, hogyan válasszunk nyári autógumit? Hiszen nemcsak téli és nyári változat van, hanem azon belül is rengeteg típus létezik.

Gumiabroncs választás során a legfontosabb szempont a méret, amit minden gyártó modellenként meghatároz. Vagyis még azonos márka esetén sem feltétlenül egyezik meg a két különböző szériára felszerelhető felnik és gumik mérete. Tehát, vásárlás előtt feltétlenül utána kell nézni, hogy melyek az előírt paraméterek, mert az ettől eltérő tulajdonságokkal bíró termékek nemcsak a jármű hatékonyságát csökkenthetik, hanem a sofőr és az utasok biztonságát is veszélyeztethetik.

A megfelelő autógumi méretekről a gépkocsi kezelési útmutatójából lehet informálódni és minden esetben ez a legbiztosabb forrás. Sok helyen vannak ehhez kapcsolódó információk, de ezekben lehetnek elírások, tévedések. Az útmutató azonban csak többszöri, alapos ellenőrzés után kerül nyomtatásba, így itt nem áll fenn a hiba lehetősége. Ugyanakkor tudni kell, hogy egy adott autóra nemcsak egyféle gumi passzol. Az eredeti modellen kívül, amivel a gyártósorról is kikerül, vannak úgynevezett váltóméretek, amelyek ugyanolyan biztonsággal használhatóak.

Ezekről szintén tájékoztat az útmutató, így az útviszonyoknak és a saját igényeinknek megfelelően választhatunk. Abban az esetben, ha már nincs meg ez a leírás, vagy használtan volt vásárolva az autó és nem adták oda, akkor a szakszervizekben vagy márkakereskedésekben ajánlott érdeklődni. A különböző kalkulátorok csak tájékoztató jellegű információkkal szolgálnak, így nem érdemes ezekre alapozni. Menjen biztosra Ön is és kérjen szakértői tanácsot!