Szociális OKJ képzések a lelkes jelentkezőknek

Átfogó tanfolyamok

Az Országos Képzési Jegyzék olyan tanfolyamokat indít, amelyekre valóban szükség van. A szociális OKJ képzések közül nagyon keresettek a szociális szakgondozók és asszisztensek, valamint a kisgyermek gondozók és a rehabilitációs nevelők. Ezeken a területeken szinte mindig lehet náluk tanfolyamra jelentkezni, hiszen nagy a fluktuáció.

Sokan ugyanis elvégzik a képzéseket és amikor a gyakorlati megvalósításhoz érnek, akkor szembesülnek azzal, hogy valójában mivel jár egy-egy terület nehézsége és szépsége. Nem mindenki termett ugyanis szociális segítőnek. Vannak olyan jellembeli vonások, amelyekre nem biztos, hogy az elméleti képzések során rádöbben az ember, csak akkor látja, hogy valami hiányzik, amikor valós helyzetekben kell majd helytállnia. Ennek ellenére, sokan jelentkeznek a szociális OKJ képzések mindegyikére.

A cél, hogy olyan alapvető ismereteket adjanak át, amelyekkel jogszerűen és szakszerűen elvégezhetőek a területhez kötött feladatok. Szinte mindegyik képzésükben benne van a konfliktuskezelés, a speciális igények megértése és kezelése, a papírmunkák elvégzésének mikéntje és így tovább. Azonban, hogy mindezt milyen összhangban tudja majd elvégezni a szociális OKJ képzések diplomázottja, az már csak az egyéni különbségeken múlik.

A szakszerű információkat megkapják, azonban a gyakorlati kérdésekben, a személyes élettérbe való integrációba nem tudnak utólag beleszólni. Ezért fokozottan fontos, hogy a tanfolyamok alatt elhangzott összes ismeretet fontosnak és megértendőnek tartson a képzésen résztvevő személy, mert nem tudhatja, hogy melyiket kell majd valós helyzetben is felhasználnia. Ha csupán azért végzi el a tanfolyamok valamelyikét, hogy meglegyen a diplomája arról, hogy dolgozhat ezen a téren, akkor sok sikerre ne számítson. Hiszen nem a diplomagyártás az OKJ feladata, hanem a hozzáértő és lelkes szociális dolgozók támogatása azáltal, hogy államilag elismert képzést ad a kezükbe. Hogy mennyire válnak hasznossá valójában a szociális OKJ képzések, az már a diplomázott intenciójától függ.