Zabtej előállítása házilag

Zabtej

Igen drágán vásárolhatóak meg az üzletekből a növényi tejek, tejszínek és sajnos nem is kaphatóak mindegyik boltban. Tehát, ha nem akarunk túl sok pénzt költeni ezekre, esetleg nem tudunk hozzáférni, akkor otthon is elkészíthető a zabtej, zabtejszín, zabtejföl.

Lényegesen olcsóbban előállítható, ráadásul sokkal finomabb is. Ízletes, krémes, ha azt akarjuk, édes, de akár sósra is készíthetjük. Az otthon előállított változat költséghatékony és egészséges. Gluténmentes zabból is meg lehet csinálni, de ha nem vagyunk érzékenyek a gluténra, akkor jelöletlen zabpehelyből is megcsinálhatjuk.

A zabtej elkészítése nagyon egyszerű, még a kezdő háziasszonyok is könnyedén elvégzik. Hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolható. A zabtej alapanyagai a következők: 1 csésze zabpehely, 1 liter víz, 2-3 szem datolya, valamint 1 mokkáskanál vanília kivonat. Többféleképpen is elkészíthető ez a finomság, pontosabban pirított és nem pirított zabpehelyből.

Ezt egy éjszakára be kell áztatni két-háromszoros mennyiségű vízbe, de úgy is lehet, hogy forró vízzel leöntjük és ebben áztatjuk félórán keresztül. Közben a datolyákat is beledobjuk ázni, majd le kell szűrni az áztató vizet.

A zabtej létrehozásának következő lépése, hogy a megázott zabot és datolyát turmixba tesszük, ráöntünk 1 liternyi vizet, hozzáadunk egy mokkáskanálnyi vaníliát és csipetnyi sót. Ezután alaposan össze kell turmixolni és ha mindent jól csináltunk, egy krémes állagú tejet kapunk. A zabtej alapanyagai megvásárolhatóak a bulkshop.hu webáruházból.