Miért éri meg társasház biztosítást kötni?

társasház biztosítás
Társasház biztosítás

A mindennapi élet gyakran tartogat meglepetéseket, amikre sokan nincsenek kellően felkészülve. Sajnos számos dolog nem számítható ki előre, ezért megéri minél több dologra időben felkészülni, amelyek olykor kis valószínűséggel, de mégis bekövetkezhetnek. A nagyobb lakóközösségek voltaképpen egy különálló rendszerként léteznek a városon belül. Külön dinamikája van az itt lévő kapcsolatoknak és az eseményeknek. Sajnos a problémák ugyanúgy felüthetik a fejüket, mint bárhol máshol, például egy magáningatlannál. Viszont az emberek hajlamosak egymásra mutogatni és a felelősséget áthárítani.

Érthető módon senki sem akar többet fizetni bizonyos dolgokért, mint más, főként akkor, ha ugyanakkora része van abban. Ez rengeteg vitát kelthet és komoly sértődésekhez vezethetnek. A személyes felelősség megállapítása sohasem egyszerű feladat. Bizonyos természeti vagy más események azonban olyan károkat okozhatnak egy nagyobb ingatlanban, aminek kifizetése már nagy terhet jelent. Itt lép képbe a társasház biztosítás.

Erre muszáj kellő figyelmet fordítani, mivel sok későbbi problémát előzhet meg az ideális szerződés megkötése. A társasház biztosítás fontosságáról a Grantis is írt egy hasznos cikket. A választás kulcskérdés. Előfordul ugyanis, hogy az adott biztosítás csak a lakók közös tulajdonára tér ki és az általuk birtokoltra már nem. Az sem alapvető, hogy a közműhálózatok a hatálya alá esnek-e. A részletekben érdemes elmerülni, hiszen ezzel sok későbbi vita előzhető meg. A biztosítást a lakószövetkezet vagy a közös képviselő nevében van esély megkötni.

Vagyon- és felelősségbiztosítást ugyanúgy tartalmazhat. Előfordulnak ugyanis olyan incidensek, amikor azért szenved el az egyik szomszéd valamilyen kárt, mert a másiknál, például a felette lakónál tönkremegy a közműhálózat. A véletlen csőtörés erre jó példa. Mindezen túl, a társasház biztosítás több káresemény után fizet, mint a természeti katasztrófák, robbanás, csőtörés, valamilyen jármű ütközése, illetve választhatóak további kiegészítő opciók, amelyek tovább fokozzák a kényelmet. A befektetés pedig garantáltan megtérül, ha valami probléma bekövetkezik.