Milyen eszközei vannak az Ayres terápiának?

Ayres terápia
Ayres terápia

A speciális mozgásterápiák segítik az idegrendszer érését, ami igazán gyorsan fejlődik majd a sokat gyakorolt mozgássorozatoknak köszönhetően. Az Ayres terápia olyan speciális eszközkészlettel rendelkezik, ami játékos feltételek mellett tud segíteni a gyerekek fejlődésében.

Nagy előnye, hogy a mozgás roppant játékos és indirekt, ezért a gyermekek nem is veszik észre, hogy játék közben mennyit fejlődnek. Ezt a terápiát Anna Jean Ayres dolgozta ki, akinek a legfontosabb célja mindig is az volt, hogy a lehető leghatékonyabb módon fejlessze a nagy mozgásokat, a ritmust, illetve segítse kontrollálni az irányokat.

A nagy mozgások mellett, a finom motorikát, a szem-kéz koordinációt, a tér és az irány észlelését, a testsémát is fejleszti. Ez a gyermekeket már nagyon kicsi kortól kezdve önbizalomra, figyelemre és szociális viselkedésre tanítja. Kinek is fog beválni?

Nos, a hiperaktív vagy túlságosan passzív gyermekek szülei mindenképp jól teszik, ha beíratják egy ilyen terápiára a lurkót. Természetesen ez segít a beszédproblémákkal küzdőkön, koraszülötteknek, figyelem-és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeken, és még olyanokon is, akiknél a finom motorikus készség fejlesztésre szorul.

Az Ayres-terápia sok esetben beválik még azoknál a csecsemőknél is, akik rossz alvók, sokszor nyugtalanok és megkésett a mozgásfejlődésük, vagy mozgássérültek. Hamar megfigyelhető, hogy a speciális terápia mennyire jól fejleszti a koordinációt, az egyensúlyt, a figyelmet és koncentrációt is.

A terápia sikere annak is köszönhető, hogy ez sokoldalú és játékos. Olyan eszközöket is alkalmaz, akárcsak a hinta, csúszda, gyűrű, kötelek, billenőrács. Az Ayres-terápia lényege, hogy a gyermek szervezetét állandó szinten különféle ingerek érjék.

Ezekre motoros, mozgásos választ ad az idegrendszer. Az ingereknek a megfelelő összerendezése sokszor komoly feladatot jelent. Pontosan ez a tény vezet a fejlődéshez. A szenzoros integrációs terápia elsősorban a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül fejleszt. Számtalan gyermeknek bevált már ez módszer.