Nyugdíjbiztosítás vs önkéntes nyugdíjpénztár: megtakarítási formák összehasonlítása

A világ egy új egyensúly kialakulása felé halad. Ennek azonban megvannak az átmeneti időszakai, amelyek elég bizonytalanok lehetnek. A társadalmi ellátó rendszer már kitermelte azt a feltételt, hogy az emberek a munkával töltött éveiket követően kellő biztonságban élhetnek és nincs szükségük külső támogatásra sem. De az állami szektor önmagában csak bizonyos összeget tud kínálni az anyagi jóléthez.

Ez szorosan összefügg azzal, hogy minden munkavállaló az élete során mekkora befizetésekkel rendelkezett pontosan. Voltaképpen ebből automatikusan kiszámolható, hogy milyen bevételre számíthat a jövőben. Igaz, hogy ezt több tényező befolyásolhatja, de az érték megközelítőleg előre kikalkulálható. Ebből az értékből felmérhető az életszínvonal mértéke is. Ha úgy ítéli meg valaki, miszerint kevés lesz a bevétel, akkor megéri időben elkezdeni takarékoskodni, amennyiben van miből. Sokan kérdezik, hogy melyikkel járnak jobban – nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Mindkét megtakarítási formának megvan a maga előnye.

Természetesen kötelezettségek és kockázatok ugyanúgy vannak. Ezek ismeretében mindenki szabadon dönthet, általában többféle portfólió között. Ami leginkább a nyugdíjbiztosítás mellett szól, hogy egy komplett életbiztosítással jár együtt, de az összegek folyósítása csak a korhatár betöltése után veszi kezdetét. Ezzel szemben, az önkéntes nyugdíjpénztár, ami lehet nyílt vagy zárt csoport, többnyire esélyt kínál arra, hogy bizonyos idő elteltével hozzá lehessen jutni a hozamhoz és ezt követően folytatni a takarékoskodást.

Általában 10 év ez az intervallum. Ilyen formában már egész fiatalon megkezdődhet a felkészülés az öregkorra. Természetesen több biztosítótársaság kínál eltérő konstrukciókat, ezért megéri alapos merítés keretében választani. Szerencsére, néhány esetben még átlépni, felülbírálni is van mód a megkötött szerződéseket, de ezzel jobb előre számolni. Egy független tanácsadó véleményének kikérése semmiképpen ne maradjon el! Ha mindez megvan, akkor nincs más hátra, mint szorgosan dolgozni és tartalékolni a cél igénye szerint.