Szürkehályog műtét: a legfontosabb tudnivalók összefoglalva

szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse állományának elszürkülésével járó szembetegség, ami többnyire lassan alakul ki. Kezdetben alig befolyásolja a látást, azonban később megfigyelhető a látás fokozatos, fájdalommentes romlása, mind a közeli, mind a távoli tartományokba, amikor a szakorvos műtéti beavatkozást javasol. A legfontosabb szürkehályog műtét tudnivalókat összefoglalta egy népszerű szemész szakorvos.

Mivel kizárólag operációval kezelhető a cataracta, ezért érdemes tájékozódni a lehetőségről. Dr. Szabó Antal szemész szakorvos minden érintettet megnyugtat, hogy a legmodernebb kezelést alkalmazzák a kezelések alatt, csak egy apró bemetszést ejtenek, amin keresztül ultrahangos eljárással eltávolításra kerül az elszürkült lencse, majd ugyanezen az úton helyezik be gondosan a megtervezett műlencsét. Az új műlencse veszi át a korábbi szemlencse szerepét és a beteg újra, a korábban megszokott módon fogja látni a világot.

A pácienseknek megnyugtató tény, hogy sem a beavatkozás előtti vizsgálatok, sem pedig a műtét során nincs szükség injekcióra, mert mindig szemcseppekkel oldják meg az érzéstelenítést. Természetesen, a beavatkozás előtt szükség van egy alapos vizsgálatra is, hogy a szakorvos megismerje a szem állapotát. A műtét után nem kell attól tartani, hogy kiújul a betegség, tehát a beavatkozásnak csak egyszer kell alávetnünk magunkat. Nem pusztán a szürkehályogtól szabadulhatunk meg ezzel az eljárással, ugyanis a műlencsével a távol- és rövidlátók, illetve a cilinder dioptriával rendelkezők látásán is lehet javítani.

A cataracta műtét után 48 órával már autót is vezethet a páciens, amennyiben a látása azt lehetővé teszi. Mivel az első héten változó lehet a látásélesség, ezért érdemes csak rövidebb távokra autózni. A beavatkozást követő első 2 hétben feltétlenül tartózkodni kell a hajolgatástól és a súlyosabb tárgyak emelésétől. Az úszást az operáció után 1 hónapig hanyagolni kell, mert a természetes és az uszodai vizekben is nagyon sok kórokozó, baktérium van, ezek fertőzést eredményezhetnek, ha a szembe kerülnek.